Wednesday, 12 October 2016

Antara Kuning dan Merah vs Pengundi Muda

Kecoh kisah Si Baju Merah Terajang Si Baju Kuning. Macam-macam reaksi ditunjukkan. Ada yang menyokong,ada yang mengutuk. Ramai yang mengutuk pun ada. Yang lepas tangan pun ramai jugak. Yang menuduh usah dikira la,lagi bersepah.Ironinya, Si Baju Kuning sibuk nak kan Sistem yang lebih Bersih dengan cara buat demo manakala Si Baju Merah tak nak bagi Si Baju Kuning buat Demo. Tapi kedua-duanya buat bende yang dia orang tak suka orang lain buat. Si Baju Kuning nak kan sistem yang bersih tapi diaorang dukung Orang yang korup,manakala Si Baju Merah nak menghalang Demo dengan cara BerDemo. Kata orang tua-tua, Cerdik Tak Boleh Di Ikut, Bodoh Tak Boleh Di Ajar.

Antara paling menarik ialah, sifat Orang Melayu atau Gelaran Universitas nya Bumiputera ialah nakkan keputusan cepat. Sebab tu Orang Bumiputera ni yang paling ramai mudah kene tipu dengan MLM. Nak cepat Kaya. Sama jugak dalam politik. Berbeza dengan Orang yang di Gelar Sepet,mereka sabar. Mereka merancang. Tak mustahil,dalam tempoh 10 ke 20 tahun lagi, pentadbiran Negara bertukar servis kepada bukan Peribumi. Silap-silap takder dah Malaysia Negara Beraja. Nak tahu kenapa, Cuba rajin-rajin google bilangan pengundi Melayu dan bukan melayu yang baru daftar.

Mana ada nampak Si Sepet turun secara berjemaah atas jalan raya nak tukar kerajaan. Mereka secara berjemaah daftar diri sebagai pengundi yang sah. Sebab mereka belum cukup bodoh nak percaya jalanan bisa menumbangkan Pemimpin. Bukan macam Peribumi, bersekolah tinggi tapi tak bijak. Apabila Si Sepet merancang,yang melaksanakan rancangan Si Sepet ialah Si Bangang. Yang jadi mangsa Si Biol. Bila bertukar servis, Si Bangang alan terus Bangang manakala Si Biol akan terus Biol. Akhirnya Luncai terjunlah dengan Labu-Labunya.

Si Sepet pun dengan gembira bertepuk tangan. Sebab dah takder Si Bijak lagi melainkan mereka. Maka tamatlah Riwayat Peribumi, melukut lah di tepian Gantang.

*Merepek itu kerja aku. Tapi aku merepek sebab aku rimas dengan Kebangangan Peribumi yang berhati lembu......

2.19 pagi
12 Oktober 2016
Tepi Padang Rumput

No comments:

Post a Comment